Prilagodba stranice
  • Crna slova
  • Bijela slova
  • Zadane boje
  • Manja slova
  • Veća slova
  • Zadana slova
  • Font za disleksiju
  • Zadani Font
en

Erasmus+ projekt koji povezuje znanstveno-istraživačke i startup zajednice

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računalstva (FER) u suradnji s partnerima iz Hrvatske (Zagrebački inovacijski centar), Slovenije (Sveučilište u Ljubljani i Ljubljanski sveučilišni inkubator) i Austrije (TU Graz i Know-Center) koordinira projekt vrijedan više od 350 tisuća eura, “Crossing the Gap: Startup education and support for PhD students, researchers and scientists“, poznatiji pod kraticom COGSTEPS.

Radi se o projektu programa Erasmus+, strateškog partnerstva u području visokog obrazovanja koji je počeo 2020. godine s ciljem izgradnje spone između znanstveno-istraživačke zajednice i startup ekosustava te jednostavnijeg pokretanja i razvoja startupova koji se temelje na rezultatima znanstvenih istraživanja.

Za postizanje cilja projektni će partneri zajednički razviti mrežnu platformu koja će svima iz akademske ili znanstvene zajednici omogućiti upoznavanje s osnovama startupa i priliku za komercijalizaciju svojih istraživanja. Osim toga, razvit će i nekoliko programa podrške približavanju ideja i inovacija istraživača i znanstvenika tržištu.

Portal Netokracija objavio je intervju s voditeljem startup inkubatora u sklopu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Matijom Srbićem i sa svojim čitateljima podijelio iduće korake projekta COGSTEPS.

„Idući korak je razvoj web platforme koja će omogućiti istraživačima i znanstvenicima da kroz pripremljeni edukacijski sadržaj, brainstorming sa stručnjacima, mentoriranje startup inkubatora i verifikaciju VC fondova dođu do kvalitetne startup ideje, nauče razmišljati i izražavati se kao osnivači startupa i formiraju tim“, pišu s Netokracije i dodaju kako će se projekt u svojoj drugoj i trećoj godini postojanja usredotočiti na organiziranje događaja koji će poslužiti za spajanje projekata i potencijalnih partnera.

U ovom se trenutku iz projektnog tima COGSTEPS nadaju brojci od 100 istraživača i znanstvenika sa sveučilišta uključenih u projekt koji bi se uključili u njihove aktivnosti, a u slučaju da se platforma proširi i izvan granica partnerskih sveučilišta i postane šire prepoznata i korištena, koristi proširenog znanja o startupovima u znanstvenom svijetu imat će mnogostruke pozitivne učinke u oba smjera. Matija je pojasnio kako vjeruje da će postojeći startupovi lakše dolaziti do znanstvene zajednice, a inkubatori i VC fondovi će imati veći bazen kvalitetnih timova.

Više o projektu potražite na njihovim službenim mrežnim stranicama i Facebooku, a cijeli članak na portalu Netokracija.